Spoorkuil Willemskwartier
De Spoorkuil bij Bottendaal, inclusief het karakteristieke seinhuisje, is in 2020 van NS Vastgoed aangekocht door gemeente Nijmegen met de bedoeling om de locatie groen te houden.
Wijkbewoners hebben het voorheen verwilderde terrein sinds 2013 in beheer en houden het schoon.
groenecorridornijmegen.nl
2020
Spoorkuil Willemskwartier
Bijna elk jaar houden we wel een leuke rondleiding door de spoorkuil, in 2020 ging deze niet door wegens corona-maatregelen.
In 2017 was er een groene rondwandeling in de Spoorkuil en door de nieuwe 'parkjes' die het afgelopen jaar in het 100 jaar oude Willemskwartier zijn gerealiseerd met veel hulp van bewoners.
Van Spoorkuil via de Ruusbroecstraat naar Spieghelhof (foto links) naar eindpunt Dichterspark met gratis koffie en lekkers van De Streekbakker, in de Thijmstraat (kleurplaat voor de kinderen). Bij de koffie op het Dichtersplein ging het kort over de Spoorkuil, onderhoud groen in de wijk.
Georganiseerd door Wijkraad Willemskwartier i.s.m. Werkgroep Spoorkuil Bottendaal.
De route dit jaar ging via de
Spoorkuil Willemskwartier (15:55 uur bij kleermaker, hoekje Willemsweg 1) door de 'parkjes' Ruusbroecstraat en Spieghelhof (16:15 uur), zojuist nog door de gemeente opgeknapt,
en dan naar het fraaie Dichterspark (16:30 uur).
Ook geschikt voor kinderen. Honden mogen mee!
Info op Facebook: willemskwartier Tel: 06-22029652
Dit in het kader van de jaarlijkse Vier de Natuur / Fete de la Nature in Nijmegen.
meer over de Spoorkuil Willemskwartier:
2017
2016
NedTrain gaat tussen 2016 en 2020 geen TC (werkplaats) in de SpoorkuilBottendaal / Willemskwartier realiseren. Nedtrain gaat in haarbestaande onderhoudsbedrijven (FILMPJE maart 2014) investeren.
Door reizigersgroei (oa. studenten) en ouderdom materieel bestelt NS nieuwe treinen en moderniseert (FILMPJE) de NS bestaande treinseries.
In september 2016 is de picnictafel geplaatst, een wens van bewoners (zie hieronder).
Overigens heeft NedTrain nog steeds de wens een Werkplaats op deze plek te bouwen. Realisering van deze wens loopt echter vertraging op.
De wensen van bewoners hebben ook betrekking op het groen in de spoorkuil. De verdere invulling van deze wensen is daarom mede afhankelijk geworden van de precieze voorstellen van NedTrain. En dit loopt dus eveneens enige vertraging op.
2015
zomer
Met bewoners neemt de Wijkraad Willemskwartier initiatief om de Spoorkuil te verbeteren: te denken valt aan meer of ander groen, meer of andere toegangen en paden (op Willemsweg of Thijmstraat en misschien tot aan de achterzijde Aldi naar de Genestetlaan, of naar Bottendaal). FILMPJE.
Bewoners stelden voor
-een picnictafel, enkele bankjes, leuke paadjes en groene klusters,
-meer en betere ingangen en goed gemaaid gras,
-schonereen veiligere spoorkuil met iets betere verlichting en meer zicht in de kuil.
De Spoorkuil Willemskwartier (en ook de Spoorkuil Bottendaal) hebben een unieke corridor met bijzondere flora en fauna. Beide 'spoorzones' vormen met het seinhuis in Bottendaal een soort park, een 'Central Park'.
Ideeën? Meedenken, meewerken? Mail bewonerswillemskwartier@gmail.com
Info: wijkraadwillemskwartier@gmail.com telefoon: 06-14028364
augustus
Zaterdag 1 augustus was het vlinderweekend.
Hier de bijdrage van onze wijkbewoner Kenan,
foto hieronder is ook van Kenan.
Ondertussen (april 2014) loopt er een traject naar de bouw van een grote onderhoudsloods (TC, Technisch Centrum), waar niet iedereen blij mee is, in de Spoorkuil bij het voetbalveld.
mei
maandag 25 mei rondleiding door de Spoorkuil vanaf het seinhuis in Bottendaal, via Willemskwartier
resten van een rijk spoorverleden
2014
mei
zondag 25 mei: 13:00 en 15:00 uur rondleidingen op de Fête de la Nature in de Spoorkuil.
Fête de la Nature is de opvolger van de Parkendag.
Foto's: Kenan S
februari
08.00 uur in de ochtend.
Woensdagmiddag 5 februari maken de Buurtrangers uit het Willemskwartier de spoorkuil extra schoon.
Met knijpertjes wandelen de kinderen deze keer door de kuil. Weer eens wat anders dan de bekende straten in de wijk! FILMPJE
2013
Winterbeurt talud Tollensstraat.
taluds opgeschoond, beneden alles kortgemaakt.
Lente en zomer in de spoorkuil
geeft bloemenpracht en dus véél vlinders en vogels. Eén zijde van de spoorkuil is bijzonder rijk aan vlindersoorten!
Foto's: Kenan S
Op het emplacement worden de treinen opgesteld, gereinigd en afgetankt. Technische controles worden uitgevoerd en toiletten worden geleegd.
ProRail heeft de gemeente in 2013 gevraagd de huidige vergunning uit te breiden voor méér treinen en het in werking hebben van de ont-ijs-machine.
Juist bij de aanleg van deze machine werd maandenlang een boog-smeerinstallatie uitgeschakeld wat maandenlange klachten gaf over krijsende wielen en piepende treinstellen.
Meer info vindt u hier.
2012
De spoorkuil, zo heet het opstelterrein van de spoorwegen in de volksmond,ligt in het Willemskwartier langs de Tollensstraat en tussen deze wijk en Bottendaal.
Het terrein tussen de sporen en de Tollensstraat is in gebruik gegeven aan de gemeente zodat bewoners er de hond kunnen uitlaten (Losloop-plaats), sporten (voetbal-en tennisplek) en spelen (kinderspeelplek,
het wordt lente:
FILMPJE Zondag in de Spoorkuil
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FILMPJE OVERZIJDE Spoorkuil
Donderdag 6 december 2007 zijn zeventig bomen geplant. Dat deden omwonenden met leerlingen van de open wijkschool (toen nog in de Tollensstraat). Inmiddels zijn bijna alle bomen dood als gevolg van droogte en brand.
Woensdag 19 december (onder voorbehoud) 2012 worden twintig heesters en boompjes neergezet door gemeente en de Buurtrangers.
af en toe wordt er flink gesnoeid of gezaagd
Van oudsher zijn hier spoorwegactiviteiten, alhoewel steeds minder. Overgebleven is de schoonmaakinrichting (de 'wasserette', FILMPJE) met daarachter perrons om de treinstellen van binnen schoon te maken.
vanaf de Willemsweg: de wasserette op de achtergrond
2011
Pick-nickplaats in de Spoorkuil
picknicken bij mooi weer
De Raad van de gemeente Nijmegen heeft 6 juli het gewijzigd bestemmingsplan vastgesteld (meer info hier).
2009
Zomer
Acrobatiek in de Kuil
Zo'n menselijke toren komt niet uit de lucht vallen. Integendeel, die wordt vanaf de grond opgebouwd. Kijk maar.
2009
Lente
Met pasen was de spoorkuil in optima forma.
Dit voorjaar wordt de spoorkuil weer eens lekker opgefrist. Filmpje!
De gemeente doet flink haar best om de Spoorkuil mooi te maken en mooi te houden.
Aanplant van nieuwe bomen
Het voetbalveld aan de Tollensstraat-Thijmstraat De voetballertjes van basisschool Groot Nijeveld trainen hier onder bekwame leiding van meneer Peter. Dit voorjaar wordt het veld weer eens opgeknapt. Ook de entree kreeg een opknapbeurt. Honden mogen er niet komen. |
Het tennisveld aan de Tollensstraat, ter hoogte van de Willemsweg. Dit veld is helemaal schoongemaakt, evenals het terrein er om heen: er komt een nieuw hekwerk boven aan de weg, het veldje wordt geschikt gemaakt om te voetballen en om te tennissen. |
voetbalveld | tennisveld |
De hond mag niet op het voetbalveld | tennissen kan weer! |
Januari: de taluds zullen in het voorjaar weer worden opgeschoond, het hekwerk op de foto wordt vervangen
2008
En toen wilde SSHN (Stichting StudentenHuisvesting Nijmegen) haar nieuwste project in de Spoorkuil van het Willemskwartier. Wij kregen deze informatie (onder voorbehoud):
Maar...het gaat NIET door wegens fijnstof van de Graafseweg (een van de meest vervuilde wegen van Nederland) en lawaai van de NS. Dus blijft de gehele Spoorkuil behouden voor groen, honden, spelende kinderen én voor de beloofde voetbalplek.
UPDATE december 2010:
Architect is bezig tekening SSHN-complex De Genestetlaan te maken
want spoorkuilplan voldoet nooit aan 'de eisen'.
De ontwikkelingen in de Spoorkuil gaan flink door. Zo is er onlangs voor de jeugd een kabelbaan geopend. Dan hebben we een fotoreportage van de officiële opening. Met een tamelijk echte burgemeester.
2008
Zomer
Dit is de picknickplek in de spoorkuil, dus met een picknicktafel:
En het is ook de bedoeling dat de natuur hier haar gang kan gaan. Dan kunnen we nog veel meer van dit soort foto's maken:
Wij zijn niet de enigen die een invulling willen geven aan de Spoorkuil:
Uit de Gelderlander van 28 juni 2008: "Als het lukt om daar iets tot stand te brengen...?" We dachten dat wij al met iets bezig waren?
2008
Lente
De honden mogen hier naar hartelust loslopen, hun baasjes hebben wel opruimplicht: ze moeten dus de drollen van hun viervoeters opruimen.
De hondenlosloopplek in de Spoorkuil wordt steeds vaker bezocht
Vorig jaar (2007) heeft de gemeente besloten dat er meer hondenlosloopplekken in Nijmegen moeten komen. Alleen een HUP (hondenuitlaatplek) voldoet niet aan de wensen van hondenbezitters: de honden kunnen er niet lekker rennen. In de Spoorkuil is hier wél plek voor: samen met bewoners gaat de gemeente hier de hondenlosloopplek verder inrichten.
Ook zullen omwonenden (de werkgroep Stadspark) het park verder in gaan richten met vlinderstruiken en fruitbomen, zoals op de bovenstaande foto in samenwerking met BREED. Later gaat de gemeente nog een picknick-tafel en een bankje plaatsen.
Bottendaal heeft een bestemmingsplan:
Zowat alle wethouders en wijkmanagers hebben we lastig gevallen met onze plannen voor de spoorkuil. Daar is in alle lokale media over bericht. Maar bij de gemeente is het kwartje niet gevallen. Voor de vergadering over dit bestemmingsplan, waar de spoorkuil onder valt, was het Willemskwartier niet uitgenodigd. Maar we zijn toch maar even langsgegaan. We hebben de volgende informatie.
Hier de digitale informatie (Raamwerk Bottendaal-Galgenveld) van de avond in Bottendaal (PDF-formaat).
Op bladzijde 34 van dit document staat de toekomstige (?) fietsbrug van Bottendaal naar Willemskwartier beschreven, op bladzijde 37 de natuur, het groen en het landschap in de spoorkuil, op bladzijde 71 de flora en fauna in de spoorkuil en op bladzijde 73 iets over de geluidsoverlast van het rangeerterrein.
2007
Winter
En toen was het eind 2007 toch nog even winter. Ook in de spoorkuil. We hebben wat sfeervolle plaatjes geschoten.
Donderdag 6 december tussen elf en twaalf uur zijn er zeventig bomen geplant. Dat is gebeurd door omwonenden en leerlingen van de open wijkschool Groot Nijeveld (Tollensstraat).
Hier komt op 6 december een bomenlaantje. Bij de trap zijn al twee lantaarnpalen geplaatst
Linksboven op de foto, langs het hek, komt een bomenlaantje
Herfst 2007
PLANNEN:
Wijkbewoners willen al heel lang de Spoorkuil opknappen tot een groen sierraad in de wijk. Dat lukt al aardig, onder andere is er een mooie speelplek bijgekomen. Dit jaar is ons beloofd dat er eind november een leuk bomenlaantje geplant wordt, achter het voetbalveld, bij de trap.
Ter hoogte van de Ruusbroecstraat is ondertussen een mooi pad aangelegd, van de Tollensstraat naar beneden. We bekijken nog of er in de lente nog een mooi bankje bij kan komen.
Tussen deze hekken wordt dit jaar nog een rijtje bomen geplant, naar achteren toe
Aan de andere kant in de Spoorkuil (bij de Graafsebrug) zou voor de wijkjongeren een extra voetbalveldje (zie De Genestetlaan) gerealiseerd kunnen worden, op de plek waar nu nog het tennisveld ligt. NS Vastgoed en de gemeentover zijn in overleg over de spoorterreinen her en der. Een resultaat mogen we pas in 2008 verwachten. Daarom zijn de ontwikkelingen in ónze spoorkuil voorlopig op een laag pitje beland. Dus dit jaar nog geen extra voetbalveldje op het tennisveld.
(het tennisveld linksonder, met daarboven de Tollensstraat)
Zomer 2007
De kinderen van basisschool Groot Nijeveld zijn hier niet op excursie op de Veluwe. Dit is gewoon de Spoorkuil. Op dit stukje Willemskwartier willen bewoners en gemeente een nieuwe groenvoorziening realiseren die ten goede moet komen aan alle omwonenden en buurtgenoten.
In 2007 heeft de gemeente beheer en onderhoud van de Spoorkuil op zich genomen. Er was al gesnoeid en gekapt, deze foto is uit juli toen er werd gemaaid. Deze bezoekers trekken zich daar niets van aan:
In april hebben ijverige bewoners op een zonnige zaterdag weer de nodige terrassen aangelegd richting de speelplek in de Spoorkuil. De bewoners willen op de plek waar ze hier staan een bankje laten plaatsen. Komop gemeente!
Vlnr: Christien, Ton en Marien
Enige tijd geleden is de werkgroep Stadspark al naar het stadhuis geweest om de problematiek in de kuil tijdens de burgerronde onder de aandacht te brengen. Dit resulteerde in aanhoudende belangstelling van raadsleden van de politieke partijen. Het is D66 die schriftelijk drie vragen aan de raad stelt om ons stadsparkplan te helpen realiseren.
Ook de media berichten over de plannen voor het Stadspark. Zo heeft de Gelderlander er in maart het volgende artikel over geschreven.
In maart wordt het voetbalveld in de Spoorkuil opgeknapt: kuilen en stenen eruit. Op de achtergrond wordt het laatste snoeiafval afgevoerd. De basisschoolkinderen en de jongeren verderop kunnen nauwelijks wachten. Momenteel overweegt de gemeente om hier kunstgras neer te leggen, daarover gaat nog overlegd worden met de bewoners.
Achtergrond
Een deel van de spoorkuil, grenzend aan de Thijmstraat en de Tollensstraat is al jaren een doorn in het oog van de wijk. Ondanks de aanleg van een speelplek, sportveldje en een hondenuitlaatplaats (hup), is het een onooglijk, zwaar verwaarloosd en vervuild terrein. (Toch is het hier heel mooi, als je oog hebt voor detail: kijk maar eens naar deze fotoreportage.) Genoemde voorzieningen worden door de doelgroepen dan ook te weinig gebruikt. Aanwezigheid en overlast van junks en dealers alsmede regelmatige (huis)vuildump, het niet onderhouden van de groenvoorzieningen en het afgesloten karakter van de kuil maken het geheel voor de bewoners van het Willemskwartier onaantrekkelijk of zelfs onveilig.
Stadspark Spoorkuil
De wijkraad Willemskwartier, de bewonersgroep Thijmstraat en bewoners uit de Tollensstraat (werkgroep Stadspark) hebben als doel de spoorkuil (althans het deel dat niet in gebruik is bij NS/Prorail) te betrekken bij de wijk. De spoorkuil moet vier functies verenigen:
- Stadspark
- HUP en hondenrenveld
- Sport
- Spel
Al enige tijd zijn diverse bewonersgroepen, al dan niet verenigd in de wijkraad, in overleg met de gemeente Nijmegen om hierin verandering te brengen. De bereidheid van de gemeente werd beperkt doordat eigendom en beheer van de spoorkuil lag bij NS. Niettemin stelde de gemeente steeds als één van de speerpunten: ‘We maken de wijken schoon en veilig en breiden de voorzieningen uit.’ In februari ligt er een overeenkomst tussen de NS en de gemeente over het beheer van de gehele Spoorkuil: onder voorwaarden wordt dit terrein opengesteld voor het publiek. Hiermee neemt de gemeente de zorg van onderhoud op zich.
De randen van de spoorkuil worden opgeknapt, sinds de omwonenden met plannen voor het stadspark bezig zijn. Hier worden de struiken rondom cafetaria De Harmonie aan de Annastraat besproeid: het plantsoen rondom is zojuist geschoond en beplant. Ook de Thijmstraat heeft een berm met meidoornstruiken gekregen om de straat en de spoorkuil te verfraaien.
De spoorkuil werd grotendeels aan het zicht onttrokken door dichte en verwilderde bosschages langs de Thijm- en Tollensstraat. Slechts één ingang (tegenover het schooltje) zorgde voor enige inkijk. Het voorstel was dan ook deze groene wand op diverse plaatsen te onderbreken zodat deze transparanter wordt en ‘doorkijkjes’ ontstaan. Het zou zelfs beter zijn deze doorkijkjes als ingangen te laten fungeren opdat bezoekers meerdere toegangsmogelijkheden hebben en ook gemakkelijker een ronde kunnen lopen. Daarnaast kan een nieuwe groene wand worden opgetrokken langs het hekwerk ín de spoorkuil dat het in gebruik zijnde deel van het terrein van NS markeert.
Ondertussen zijn de doorkijkjes al gerealiseerd:
Het talud van de spoorkuil loopt zeer steil. Meerdere toegangen die minder steil zijn vergroten de bereikbaarheid en toegankelijkheid van een toekomstig stadspark.
Het stadspark moet worden voorzien van goede verlichting, bankjes, paden, prullenbakken, beplanting en eventueel een vlindertuin. Er zijn ideeën genoeg te vinden om iets leuks van de kuil te maken, zoals het vlakbijgelegen "Groene Perron" aan de Oude Groenewoudseweg laat zien. En kijk ook eens op de website van Naturama.
HUP en hondenrenveld
Hondenbezitters zijn niet geneigd hun hond in een afgesloten terrein los te laten en zelf daarbuiten te wachten. Hondenbezitters willen een rondje of route lopen. Door meerdere ingangen te creëren wordt die mogelijkheid geboden. Door in een hondenrenveld langs het hekwerk in de spoorkuil te voorzien, krijgen hondenbezitters deze mogelijkheid. Het voetbalveld en de speelplek voor kinderen zijn inmiddels met een hek ontoegankelijk gemaakt voor de honden.
Het geenhondenbordje blijkt te werken: sinds het er staat is er geen "hond" meer te zien
Sport
De spoorkuil beschikt over een voetbalveldje dat in de zomermaanden veelvuldig wordt gebruikt. Zinvol is het daarom dit veldje verder op te knappen en te omheinen. Hiermee is ondertussen een begin gemaakt. Nu moet wel nog het veldje zelf worden opgeknapt (stenen eruit, kuilen dichtgooien, gras inzaaien en dergelijke).
Meer richting de Graafseweg ligt nog een verwaarloosd tennisveld. Ook dit veld moet worden opgeknapt (hufterproof) en kan eveneens geschikt gemaakt worden als basketbalveld.
Spel
Op de hoek Thijmstraat-Tollensstraat is voorjaar 2006 een nieuwe speeltuin gerealiseerd. Het zand is sterk vervuild met hondenpoep. ’s Avonds is dit een hangplek voor jongeren en junks. Hier moet verandering in komen!
Voorstel
De Werkgroep Stadspark wil actief betrokken zijn bij de aanpak van de spoorkuil. Uiteindelijke doelstelling is de spoorkuil daadwerkelijk te betrekken bij het Willemskwartier opdat het een plek wordt waar bewoners graag vertoeven, voor recreatie, sport, spel of voor de hond. Dit is een eenvoudige schets van hoe het toekomstige stadspark er uit zou kunnen zien.
6 april 2007 - de politiek begint zich te interesseren voor het toekomstige Stadspark in de Spoorkuil. Hier zien we raadslid Stijn Verbruggen van de PvdA in gesprek met diverse omwonenden en vertegenwoordiger van de Wijkraad.
Bij de trap naar de Spoorkuil: links zien we het hondenuitlaatveld, rechts de speelplek en het voetbalveld. Op de achtergrond de treinen.
D66-raadslid Liesbeth van den Broek, wijkraadslid Dirk-Jan en de fotograaf van weekblad De Brug
Ben van Hees en Wiet Benda van Nijmegen Nu in gesprek met omwonenden van het toekomstige stadspark
Vlnr: wethouder Jan van der Meer, bewoners Frank en Gerold en wethouders Hans van Hooft en Paul Depla buigen zich over ontwikkelingen in de spoorkuil