Bombardement

Geplaatst op: 17 februari 2012, laatste aanpassing: 22 februari 2017

Woensdag 22 februari 2017 is de herdenking van het bombardement in Nijmegen. Vanuit de Thijmstraat (foto) is de vuurzee van het bombardement goed te zien.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een verwoestend bombardement. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Talloze mensen raakten gewond. Bijna 800 Nijmegenaren, inwoners, werkenden en passanten kwamen hierbij om. U bent uitgenodigd om op zondag 22


februari de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen bij te wonen.     12.00 uur: Gebedsdienst Sint Stevenskerk 
13.00 uur: OfficiĆ«le herdenking bij het monument De Schommel, Raadhuishof. 
13.20 uur luiden de klokken
13.28 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.
Hierna zullen leerlingen van het Montessori College Nijmegen en Basisschool Montessori Nijmegen zelfgemaakte teksten voordragen en het gemaakte werkstuk bij de kleine kastanjeboom plaatsen.
13.15 uur Parallel aan de herdenking bij De Schommel is er vanaf 
13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg 
14.30 uur: Informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 (begin Daalseweg). 

 

 

Bombardement
Op 22 februari 1944 om bijna half twee 's middags lieten geallieerde vliegtuigen hun bommen vallen boven Nijmegen, 800 burgers kwamen om. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest, velen raakten gewond. 
Tot voor enkele jaren sprak men nauwelijks over het bombardement omdat men de geallieerden niets wilde verwijten.
 

 

Ook kinderen uit het Willemskwartier, onderweg vanuit school in de stad naar huis, stierven of raakten gewond of hebben het gruwelijke gebeuren meegemaakt. Hun 'eigen' school was immers bezet door ingekwartierde Duitse soldaten.

 

Frontstad
Daarbij komt later het leed, vanaf 'Market-Garden' (september 1944), tijdens de granaten-regen. Deze periode duurde maar liefst een half jaar: Nijmegen was frontstad. Duitse troepen uit de Betuwe en het Reichswald beschoten onder andere deze wijk om de geallieerden (en hun voertuigen, voorraden) te treffen, waarbij zij ook vele burgerslachtoffers maakten.
 

 

De foto's hieronder zijn van slager Theo Etman uit de Willemsweg:

eerste dag Market-Garden; Keizer Karelplein
intocht Engelsen op weg naar de school: Willemsweg
even uit de schuilkelder: Willemskwartier
voor slagerij Etman: Willemsweg